I går arrangerte biblioteket et diskusjonsmøte om havneprosjektet Kildn. Fra politisk hold deltok Askøylisten, AP, H og FrP. I tillegg stilte tiltakshaverne bak Kildn med to representanter i diskusjonspanelet.
Forslaget til ny arealplan (KPA), der Kildn er tatt inn, har vært ute på offentlig høring. Det har kommet ulike merknader og innsigelser fra regionale og nasjonale myndigheter til forslaget om å etablere havn med tilhørende næringsaktiviteter i Eidsvika/Tressmarka.
I møtet, ble panelet utfordret på hvordan de ser på tiltaket Kildn i lys av innsigelsene som er kommet.
I denne runden, kom kveldens første overraskelse. Både representantene fra H, FrP og Kildn ga uttrykk for at det prosjektet som var lagt inn i høringsprosessen, ikke var det som nå var aktuelt. Det ble hevdet i møtet, at det som nå var planlagt, hadde et mindre fotavtrykk og en annen lokalisering enn det som hadde vært på høring.
Representanten fra Kildn hevdet derfor at flere av innsigelsene ville bli mindre relevante siden plasseringen og omfanget av prosjektet var endret..
Siden høringsinstanser, politikere og innbyggere tydeligvis ikke hadde blitt oppdatert på utbyggers reviderte planer, har prosessen om å få vedtatt en ny KPA blitt komplisert. Vi vet egentlig ikke hva som er foreslått og hvilke mulige ringvirkninger og konsekvenser prosjektet Kildn vil gi. Dette bidrar til en svært uryddig behandling av forslaget til ny KPA.
Interessentene bak Kildn har tydeligvis registrert at det er viktig å vektlegge at planene deres gir et relativt lite fotavtrykk. Det virker som de stadig justerer omfanget av tiltaket etter hvert som de ser at det kan være en politisk risiko for at de ikke får åpning for å få omregulert området.
Det som imidlertid ligger fast, er at de skal etablere et havneanlegg med 1,3 km lang kai. Denne kaien vil strekke seg fra boligfeltet på Marikovhøyden i sør til husmannsplassen Træet i nord.
Det som er uklart, utfra at tiltakshaverne ønsker det aktuelle området omregulert til arealformålet «Havn», er om Kildn fortsatt har ambisjoner om å være en næringsklynge som legger til rette for samspill mellom næringsliv og forskning. Tidligere har det vært sagt at dette samspillet skal gi nye grønne arbeidsplasser, og at det trolig vil bli etablert 2500 nye arbeidsplasser som følge av Kildn sine ambisjoner. For å få dette til, måtte området også vært regulert til arealformålet «Næringsbebyggelse».
Ringvirkningsanalysens estimat om at Kildn vil gi 2500 nye arbeidsplasser, er derfor en illusjon ut fra informasjonen som ble lagt på bordet i går. Kildn vil derfor ha betydelig mindre samfunnsnytte enn det som tidligere har blitt markedsført.
Kildn vil fortsatt legge opp til å betjene store cruiseskip samtidig. Den over kilometerlange kaien vil i seg selv innebære et vesentlig inngrep i strandsonen sørvest på Askøy. Siden anløp av cruiseskip er så sentralt for prosjektet Kildn, var det merkelig at det ikke kunne svares konkret på et enkelt spørsmål fra salen.
En tilhører spurte om Kildn hadde forsikret seg om at det ville være mulig å manøvrere og operere større cruiseskip i det trange, og værutsatte, farvannet som omgir de planlagte kaiene. Det har man tydeligvis ikke gjort.
Det er nesten utrolig at når man planlegger en havn for store cruiseskip, så har man ikke avklart om lokaliseringen av havnen tilfredsstiller de kravene som man må sette til nødvendig manøvreringsareal. Man har heller ikke avklart om havneaktivitetene vil hindre fremkommeligheten i nærliggende farleder. Kanskje det ikke er mulig å ta inn store cruiseskip til Kildn?
Et annet spørsmål fra salen, var om det kunne opplyses nærmere om hvordan man skal finansiere prosjektet Kildn.
Det ble heller ikke gitt noe klart svar på dette spørsmålet. Det som ble sagt var at anløpende skip skulle betale havneleie, mens utbyggingen på land skulle finansieres som et vanlig eiendomsutviklingsprosjekt. Utbyggingen ville derfor skje i takt med at man fikk leieavtaler på plass.
Det fremstår derfor som om Kildn skal utvikles og finansieres som ethvert annet eiendomsutviklingsprosjekt. Det vil være markedsforhold og ønsket fra leietakere som vil avgjøre hva som blir realisert. Dette viser at vi vil få en markedsstyrt utbygging. Kildns visjoner og grønne profil vil trolig bli sekundære i forhold til lønnsomhet og risiko til ulike utbyggingstrinn.
Askøylisten er derfor redd for at Kildn i stor grad blir et markedsstyrt eiendomsutviklingsprosjekt der urørt natur vil bli ofret for at noen skal realisere økonomisk fortjeneste.
Dette vil føre til at fremtidige generasjoner ikke vil få oppleve gleden av ubebygget natur og mulighetene til tur- og friluftsliv i nærområdene.
Derfor sier Askøylisten ja til naturen, og nei til at denne ødelegges fordi kommersielle interesser presser på. I et klima- og generasjonsperspektiv tror vi dette er et fornuftig standpunkt.

Comments