top of page
Søk

Lukking av kommunestyremøte var ulovlig

Askøylisten og MDG krevde lovlighetskontroll av vedtaket om å lukke møtet da en sak om mulig kjøp av eiendom nær Helsetunet i Kleppestø ble behandlet.


Administrasjonen hadde underlagt alle saksdokumentene lovbestemt taushetsplikt. Askøylisten mente at administrasjonen ikke hadde gjort en korrekt lovmessig vurdering for å kunne å unnta alle dokumentene offentlighet. Vi fremmet derfor forslag om at alle dokumentene skulle være offentlige og at saken skulle behandles i åpent møte.


Et stort flertall i kommunestyret sluttet seg til administrasjonens vurdering av at alle saksdokumentene skulle unntas offentlighet. Dette førte også til at det ble flertall for å lukke kommunestyremøtet da en diskuterte om kommunen skulle kjøpe den aktuelle eiendommen.


Lovbestemt taushetsplikt kan bare gjøres gjeldende for konkrete opplysninger og ikke hele sakskomplekset. Askøylisten og MDG mente derfor at det ikke var lovmessig hjemmel for å unnta verken konkrete opplysninger eller hele saksdokumenter.


Vi hevdet derfor at det heller ikke var grunnlag for å lukke kommunestyremøtet.


Siden det er en grunnlovsfestet at allmenheten skal kunne være til stede under møter i folkevalgte organer, mente vi at det var viktig å utfordre «hemmeligholdet» som kommunestyrets flertall la opp til da saken ble behandlet. Åpne møter er av avgjørende betydning for at innbyggere, og andre, kan sikres innsyn, kontroll og informasjon om saksdokumenter, forslag og vedtak i sakene som behandles.


Askøylisten og MDG krevde derfor lovlighetskontroll av kommunestyrets vedtak om å lukke møtet.


Nesten ett år etter at det aktuelle møtet fant sted, har Statsforvalter fattet sin avgjørelse i vårt krav om å vurdere lovligheten til vedtaket om å lukke kommunestyremøtet. Statsforvalter ga ankepunktene som Askøylisten og MDG fremmet i kravet om lovlighetskontroll, fullt medhold.


Statsforvalter konkluderte med følgende:

«Statsforvaltaren finn etter dette, ut frå slik saka er opplyst for oss, at vilkåra i kommunelova § 11-5 for å kunne lukke det aktuelle møtet ikkje er oppfylt. Kommunestyret hadde derfor ikkje rettsleg grunnlag for å gjere vedtak om å lukke møtet. Avgjerda har med det eit ulovleg innhald, og vedtaket er derfor ugyldig.»


 Denne saken er nok et eksempel på at Askøy kommune har et lemfeldig forhold til offentlighetslovens krav om når dokumenter og opplysninger kan unntas offentlighet. Det er svært betenkelig at det legges opp til behandling av politiske saker i lukkede rom når det ikke er lovgrunnlag for det.


En av offentlighetslovens viktigste funksjoner er å bidra til en kritisk, informert og opplyst debatt om politiske saker før beslutninger fattes. Det er derfor svært beklagelig at kommunens administrasjon og kommunestyrets flertall, gjennom ulovlig lovanvendelse, prøvde å unndra allmennhetens mulighet til å delta i en åpen og gjennomsiktig debatt om den aktuelle saken. Det er sterkt kritikkverdig.


Sentralt i Askøylistens virke, er at vi arbeider for at det skal være enkelt for kommunens innbyggere å få innsyn og å følge politiske saker og prosesser. Selv om vi fra flere hold har vært kritisert for å kreve lovlighetskontroller, vil vi fortsette med dette når vi ser at innbyggeres rettigheter kan ha blitt utfordret av politiske vedtak som kan være i strid med lovkrav.


Denne saken viser at det er nødvendig at noen passer på at kommunen ikke unntar dokumenter og politiske prosesser offentlighet på ulovlig vis.




 
 

Commentaires


bottom of page