top of page
Søk

Klarsignal for videre boligbygging på Lønvarden var ulovlig

  • Forfatterens bilde: brdgrl
    brdgrl
  • 25. apr.
  • 2 min lesing

I februar i fjor, vedtok kommunestyret en detaljreguleringsplan (Plan 499) for Lønvarden. Denne planen legger til rette for betydelig boligbygging.


I planområdet, som er over 100 mål, er det planlagt 306 nye boenheter. Utbyggingen vil skje i et ubebygd naturområde. Bolig- og infrastrukturutbyggingen vil derfor få stor betydning for naturmangfoldet i området.


Da kommunestyret vedtok Plan 499 i fjor, var det på grunnlag av et relativt gammelt plandokument. I plandokumentasjonen konkluderte tiltakshaverne med at det ikke var noen truede arter eller naturtyper i planområdet. De mente derfor at utbyggingen ikke ville gi vesentlige negative konsekvenser for naturmangfoldet.


I 2022, ble det foretatt nøyere kartlegginger av planområdet. Da ble de sårbare naturtypene kystlynghei og åpen jordvannsmyr funnet. I tillegg er det gjort registreringer av stær og gråspurv i nærområdene til utbyggingsområdet. Dette er fugler som er av nasjonal interesse.


Kommunestyret ble gjort oppmerksom på den "nye" kunnskapen da vi behandlet Plan 499. Flertallet valgte imidlertid å overse at naturmangfoldloven setter krav til at kommunen har en undersøkelsesplikt som baseres på vitenskapelig kunnskap om arters bestandssituasjon, naturtypers utbredelse og økologiske tilstand, samt effekten av påvirkningene som den aktuelle utbyggingen vil gi.


Askøylisten og MDG mente derfor at kommunestyrets vedtak var et brudd på naturmangfoldlovens bestemmelser. I tillegg mente vi også at kommunestyrets vedtak var mangelfullt når det gjaldt gjennomført risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS), vurdering av nye klimakrav og involvering av barn og unge i planprosessen.


Askøylisten og MDG krevde derfor at Statsforvalter utførte en lovlighetskontroll av kommunestyrets vedtak om å godkjenne Plan 499 – Lønvarden sør.


Etter lang tids saksbehandling, foreligger nå Statsforvalters avgjørelse. Statsforvalter har bare vurdert kommunestyrets vedtak i henhold til naturmangfoldloven. Statsforvalter konkluderer med tydelighet at kommunestyrets vedtak er ulovlig. Derfor mener Statsforvalter at det ikke er nødvendig å vurdere de andre klagepunktene som ble fremført i kravet om lovlighetskontroll.


Askøylisten er svært tilfredse med Statsforvalters avgjørelse. Dette viser at man ikke bare kan overse og «overkjøre» naturverdier for å tilrettelegge for utbygging.


Sakens utfall bør også være en vekker for kommunens administrasjon. Man kan ikke legge fram saker til politisk behandling uten å være sikker på at all relevant informasjon har vært vurdert i planprosessen. Askøylisten forventer at planen blir oppdatert på grunnlag av alle relevante lovkrav og nasjonale retningslinjer dersom den legges fram for ny behandling.


Denne saken viser viktigheten av å kjempe naturens sak. Når vi vet at Askøy kommune gjennom årene har lagt til rette for et svært høyt forbruk av verdifulle naturområder, håper vi at kommunestyret ved nye korsveier er seg grundigere bevisst plikten til å vurdere konsekvensene for naturmangfoldet.


For Askøylisten er Statsforvalters avgjørelse en seier for at det nytter å jobbe grundig, systematisk og langsiktig for å sikre mer «naturvennlige» utbygginger på Askøy. Det arbeidet vil vi fortsette med.



 
 
 

Comments


bottom of page