Leserinnlegget Askøyværingen og Askøy24 nektet å publisere
- brdgrl
- 26. mars
- 3 min lesing
Terje Thorsen har skrevet et leserinnlegg der han gir til kjenne synspunkter på kommunens økonomiske situasjon. Leserinnlegget har blitt sendt både til Askøyværingen og til Askøy24. Ingen av disse ønsket å publisere innlegget. For å sikre ytringsretten til Terje Thorsen, gjengir Askøylisten leserinnlegget på vår hjemmeside. Du kan lese innlegget under:
EN LENGE VARSLET KATASTROFE
I AV (Askøyværingen) sin nettutgave 13.03.25 finner vi følgende innlegg fra møte mellom administrasjonen og kommunens fremste politikere: «Krisestemning blant politikere: Det har vært en lang reise mot bunnen, og nå er vi her».
Ganske utrolig at noen kan mene dette har kommet brått på.
Askøy styres jo etter formannskapsmodellen. Når posisjoner og verv er fordelt etter et valg, burde det være muligheter for gode tverrpolitiske diskusjoner og vedtak med betryggende flertall. Spesielt viktig i vanskelige og omdiskuterte saker for å unngå stadige omkamper.
Her i kommunen synes det mer som om en parlamentarisk styreform har vært praktisert de to siste tiårene, med 2 politiske parti som har dominert. De mindre støttepartiene har blitt redusert til «stemmekveg», og deres tilstedeværelse blir først synlig med nye lovnader etter ca 4 år, før påfølgende valg.
Fra tidlig på høstparten 2024 har det vært skrevet mye om kommunen sin økonomi og negative konsekvenser for innbyggerne. Til og med Statsforvalteren i Vestland Fylke advarte mot at kommunen kunne bli satt under statlig forvaltning og kontroll, nemlig å havne på ROBEK listen (Register om betinget godkjenning og kontroll).
Det er vel ikke mer enn bortimot et par år siden, på slutten av koronapandemien, at det var innlegg her i avisen fra to av «posisjonspartiene» som fremhevet hvor dyktig de er/har vært som klarer å styre uten eiendomsskatt. Begge glemte visst å fortelle at det sannsynligvis var på grunn av relativt romslige koronaoverføringer fra staten.
Nå skal en være varsom med å fordele skyld, uskyld og ansvar for dagens elendige og katastrofale situasjon, og som medfører betydelige økonomiske belastninger på de fleste innbyggere, gammel som ung, og ansatte.
Fordeling av skyld og ansvar vil nok variere noe avhengig av hvem du spør. Dessuten vil nok «folk flest» klare det best selv.
Men det er vel et faktum at at de to siste tiårene er det dagens politiske posisjon som har vært dominerende i styring av kommunen, og som nå sitter med arven og må fordele «arvesølvet».
Med unntak av perioden 2015 – 2019 der ordfører var fra AP og varaordfører fra AL (Askøylisten) i et politisk samarbeide med SV, MDG og Rødt.
Allerede i 2018 ble situasjonen vurdert så alvorlig av de som styrte at eiendomsskatt ble innført med svært knapt politisk flertall. Det førte til voldsomme, til dels nokså billige, politiske angrep både over og under beltestedet. En utmelding fra AP førte til at det knappe politiske flertallet for eiendomsskatt forsvant og skatten ble skrinlagt.
Et ganske katastrofalt resultat som nå medfører unødvendig store økonomiske belastninger for de fleste av oss innbyggere.
Nå kan vi ikke forvente at alle politikere skal skjønne konsekvensene av sine handlinger. For noen ser det ut for at kortsiktig politisk populisme, oppmerksomhet og gevinst er den alt overskyggende drivkraften.
Men vi bør vel ikke klage, eller bli så overrasket, vi har selv valgt de politikerne som har styrt kommunen de par siste tiårene.
Kommunen har på relativt få år vokst fra ca 15.000 innbyggere til over 30.000. Det har vært stort fokus på vekst istedenfor å ivareta eksisterende innbyggere sine primære interesser.
Kanskje på tide med mindre populisme og ensidig vekstfokus. Mer på kunnskapsfokusert og seriøs politisk styring som i perioden 2015 – 2019.
Det kommer jo nye valg i relativt nær fremtid, første gang I 2027.
Terje Thorsen, Kleppestø

Comments