top of page
Søk

Situasjonen i Myanmar bekymrer

På Askøy har vi flere arkanesiske kvoteflyktninger fra delstaten Rakhine (Arakan) i Myanmar. Arkaneserne bor ved Myanmars kyststripe i vest på grensen til Bangladesh. Arkaneserne på Askøy ønsket å informere Askøylisten om situasjonen i hjemlandet, og de overgrep sivilbefolkningen i delstaten deres utsettes for. Vi hadde derfor et lite møte med dem. Budskapet og historiene de delte med oss, gjorde inntrykk.


I følge Aung Mran Soe, som er talsmann for arkaneserne på Askøy, forfølger og terroriserer sentrale myndigheter og regjeringshæren den arkanesiske sivilbefolkningen. Overgrepene de utsettes for, bærer preg av etnisk diskriminering og etnisk rensing. Dette har ført til at ca. 170.000 har vært tvunget til å flykte fra delstaten som internt fordrevne personer. Av disse er det flere enn 30.000 barn. Mange av barna får ikke skolegang.


Ytringsfriheten er sterkt begrenset. Journalister og hjelpearbeidere er utsatt for forfølgelse. Mange sivile fengsles vilkårlig. Mange familier preges derfor av angst og usikkerhet for hva som skjer med familie og venner. Arkanesere i Norge er også oppriktig bekymret over situasjonen i hjemlandet.


Arakan er et godt jordbruksland, har store fiskeforekomster og er rikt på naturressurser, deriblant olje. Inntektene fra disse næringene kommer i liten grad lokalbefolkningen til gode. Derfor er det utbredt fattigdom i delstaten, som gir mangel på mat og lite tilfredsstillende sanitære forhold. Det er derfor et stort behov for humanitær hjelp til den arkanesiske befolkningen.


Derfor har de startet en kampanje for å få internasjonal oppmerksomhet omkring den humanitære og den politiske situasjonen til arkaneserne i Myanmar. De har bl.a. sendt et brev til utviklingsminister Dag-Inge Ulstein der de ber om at den norske regjering bruker sin innflytelse overfor regimet i Myanmar til å stoppe overgrepene mot arkaneserne slik at de trygt kan vende tilbake og bo fredelig i Arakan. Dessverre har de ennå ikke fått svar på brevet de har sendt til utviklingsministeren.

Askøylisten ønsker å vise solidaritet med arkaneserne, enten de er bosatt på Askøy, er på flukt eller er hjemme i delstaten. Vi vil støtte flyktningene på Askøy sitt arbeid for å øke den humanitære hjelpen til arkaneserne, og til å få politisk oppmerksomhet på situasjonen deres i Myanmar. Vi håper de får svar på sin henvendelse til norske myndigheter.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page